Jdi na obsah Jdi na menu
 


ANGLICKÝ NÁZEV:
angl.: Beagle; čes.: Bígl

Fotky: Bígl (foto, obrázky)

 

PŮVOD:
Bígl (Beagle) je plemenem vyšlechtěným v Anglii ve 14. století. Vznikl křížením loveckých psů zajícovitých a starých anglických loveckých psů, Je určený k honu zajíců, lišek a různé zvěře. Po několik století byl Bígl (Beagle)chován v Anglii na královském dvoře a využíván ke štvanicím ve smečkách. Začátkem 20.s toletí se dostal také do USA, kde se stal velmi populárním. V současné době je plemeno rozšířeno po celém světě.


POPIS:
Bígl (Beagle) je statný a kompaktně stavěný lovecký pes, dávající dojem kvality, ne však hrubosti. Je to veselý lovecký pes, jehož základním úkolem je lovit především zajíce. Je smělý, s ohromnou aktivitou, životní sílou a odhodláním. Je pohotový, inteligentní a velmi temperamentní. Je také přívětivý a čilý, bez náznaku útoku či bázlivosti.
Hlavu má dosti dlouhou, silnou, ne však hrubou. Lebka je mírně klenutá a mírně široká s nepatrným vrcholem. Nos je široký, preferuje se černý, nižší pigmentace je však u světle zbarvených psů povolena, chřípí jsou dobře otevřená. Oči má tmavě hnědé nebo oříškové, dosti velké, nijak hluboko posazené ani vypouklé, jsou dobře oddělené, s mírným a přitažlivým výrazem. Uši má dlouhé, na koncích jsou zakulacené, natažené vpřed dosahují téměř k nosu, jsou nízko posazené, visící půvabně a uhlazeně u lící. Krk je dostatečně dlouhý, mírně klenutý, s malým lalokem. Tělo má rovné a vyrovnané, bedra dobře vyvážená. Ocas je statný a mírně delší, je vysoko posazený, nesený zvesela, ne však v zakřivení na záda, je dobře osrstěný, zvláště na spodní straně. Přední končetiny má rovné, lokty pevné, výška od země k loktu je asi polovina jeho výšky v kohoutku. Zadní končetiny má pevné a svalnaté. Tlapky má těsné a pevné. Pohyb a chůze jsou volné, s dlouhými kroky předních končetin a s charakteristickým vyhazováním zadních končetin.


VÝŠKA:
Bígl (Beagle) má v kohoutku 33 až 40 cm.


VÁHA:
Bígl (Beagle) váží v rozmezí 8 až 14 kg.


SRST:
Bígl (Beagle) má krátkou, hustou a vodě odolnou srst. Jsou uznána všechna zbarvení, kromě játrového. Koneček ocasu je vždy bílý.


CHARAKTER:
Bígl (Beagle) je živý a pohyblivý, nikoliv však nadmíru temperamentní pes, který se nejlépe cítí na honu, doma a na návštěvách. Je mimořádně snášenlivý vůči lidem i ostatním psům, protože byl odjakživa držen ve velkých smečkách. Je přátelský, milý a nenáročný. Bígl potřebuje hodně pohybu, nesmíme však zapomínat, že pokud narazí na stopu, bývá problém ho odvolat a nezřídka mizí na celé hodiny, neboť miluje probíhání „sám pro sebe“. Vyžaduje proto od útlého mládí důslednou výchovu v přivolání. Má sklon k tloustnutí. Vyznačuje se výborným zdravím, malebností a inteligencí.
Bígl (Beagle) je živý, čilý a veselý, s velmi společenskou povahou. Je také ostražitý, někdy však dosti svéhlavý. Při lovu je odvážný a vytrvalý. V rodině je velmi spokojený.

Fotky: Bígl (foto, obrázky)


PÉČE:
Bígl (Beagle) potřebuje dostatek pravidelného pohybu a dlouhé procházky. Nezapomínejte jeho srst alespoň jednou týdně kartáčovat a občas mu kontrolovat a čistit ouška a zvukovod. Jinak nepotřebuje žádnou zvláštní péči.


PRŮMĚRNÁ DÉLKA ŽIVOTA:
Bígl (Beagle) se průměrně dožívá 13 let.


VYUŽITÍ PŮVODNÍ:
Lovecký pes určený k nahánění zajíců a králíků ve smečce.


VYUŽITÍ DNES:
Lovecký pes a společník.


PLEMENO:
FCI VI. - Honiči, barváři a příbuzná plemena.
Sekce 1.3. – Honiči malé velikosti.
S pracovní zkouškou.


OFICIÁLNÍ ZKRATKA V ČR :
BEA

Bígl (Beagle)

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

bolonsky psik a bigl

monika dvorakova, 15. 5. 2010 15:34

ahojte vsichni kdo tu jste bigl je dobry ale bolonsky psik je lepsi jmenuje se jerry podporujte bolonske psiky!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Re: bolonsky psik a bigl

CELKA , 28. 1. 2011 15:31

GHI HO MA BILO DA BOOOOOOOOLP GITRED BVF MKLO

Re: Re: bolonsky psik a bigl

jessica mayrhoferová, 28. 1. 2011 15:33

COŽÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉxd xd xd xd xd xd xd xdxdxdxdxdxdxdxdxdxdxdxdlooooooooooooooool

Re: bolonsky psik a bigl

MONIKA ALBRECHTOVÁ , 8. 2. 2015 18:27

MONI PSI ZA SVŮJ ZLED NEMŮŽOU.

bígl

anna, 26. 9. 2011 13:42

chtěla bych hrozně bígla je opravdu krásný

mam problem s jesicou

zuzana, 5. 8. 2011 12:40

dobry den chci se zeptat co mam delat zistila sem že muj pejsek ma na hlavičke vypadlou srst takovy pružek bojim sa aby nebol nemocny važneji nevim co mam delat zverolekař neni moc blisko našeho bydlište a proto ak mužete poradte mi mam o ni strach je ji teprve rok apul a je to plemeno beagl je to fenka dekuji prosim odepište mi na emeil zdeno.zuza@seznam.cz

bígl

jessica mayrhoferová, 28. 1. 2011 15:30

hele kdo to je jessica mayrhoferová protože má stejné méno jako já XD XD XD XD

všelibice

nikola, 15. 5. 2010 15:51

dobry den

Aby neutekl, Barvy

Týna-bígl, 10. 4. 2010 9:04

Je to lovecké plemeno a honič dohromady. Aby se nestratil musí mít důslednou, ale laskavou výchovu. Zezačátku je nejlepší vodítko. Popravdě bych řekla, že když chytí stopu tak se může stát, že uteče i když má velmi dobrou výchovu. Také potřebuje mít dobrý vztah s pánem. Tělesným trestem se nic nezlepší, dokonce zhorší.
Bígl může být tricolour:hnědo-bílo-černý nebo bicolour: hnědo-bílý

bígl

jessica mayrhoferová, 31. 1. 2010 9:31

bígl je krásný pes.můžu se na něco zeptatat.jestli může mít bígl jakou kolivbarvu......................

Bígl

Sunny, 29. 1. 2010 18:58

Chtěla bych se na něco zeptat. Budu mít štěně bígla. A všude se píše že bígl je lovecký pes. Když s ním budu chodit na procházky na nějaké pole v blízkosti lesů, bojím se, že kdyby tam viděl třeba nějakého zajíce aby za ním neběžel a neztratil se. Mohlo by se to stát? Jestli ano, co mám dělat aby se to nestalo a mě se pejsek neztratil? Děkuji za odpověď. Prosím odepište na email : SGH400@seznam.cz

Bíglík

Míša, 28. 12. 2009 12:29

My máme doma dva bígly a předtím jsme měly ještě jednoho.Bígla bych za nic nevyměnila.Jednoznačně doporučuji!!!!!!!!!!:o)

:-)

Helena, 19. 4. 2009 12:10

Není nad bígla. Doma máme taky jednoho-Buddyho a vůbec bychom neměnili:-)

Jééé

Gabriela, 8. 11. 2008 16:51

Ty jsou roztomilý.Skoro jako moje Goldy(taky bígl)