Jdi na obsah Jdi na menu
 


Foxterier drsnosrstý (Fox Terrier Wire)

ANGLICKÝ NÁZEV:
Fox Terrier Wire


PŮVOD:
Foxterier drsnosrstý je plemenem loveckých psů ze skupiny teriérů. Vyšlechtěný byl v Anglii v 18. století.


POPIS:
Foxteriéři se používají k lovu v norách na jezevce, lišky, mývaly. Rozlišujeme hladkosrsté a hrubosrsté foxteriéry.
Foxterier drsnosrstý je aktivní a živý pes, v proporcích je zcela v rovnováze.
Lebku má téměř plochou, mírně skloněnou, směrem k očím postupně klesající. Stop je jen nepatrně vyznačen. Nos má černý. Mezi délkou lebky a čenichu je jen malý rozdíl. Pokud je čenich znatelně kratší, hlava vypadá slabá a nemotorná. Oči jsou tmavé, plné ohně a inteligence, jsou mírně menší a ne nijak výrazné. Jsou spíše blízko u sebe. Nejsou posazeny ani příliš daleko od sebe, ani příliš vysoko, ani nejsou příliš blízko uší. Světlé zbarvení očí je vysoce nevhodné. Uši má malé, tvarované do písmene "V", jsou mírně silnější, horní linie překlopených uší je nad linií lebky. Hrotové, tulipánovité nebo růžovité uši jsou vysoce nevhodné. Krk je čistý, svalnatý, dobré délky, směrem k ramenům se rozšiřuje, při pohledu ze strany představuje půvabnou zatáčku. Záda má krátká a silná, nikoliv ochablá. Bedra jsou svalnatá a mírně klenutá. Hruď má hlubokou, žebra jsou mírně klenutá. Ocas je vysoko posazený, nesený vzpříměně, nikoliv přes záda, nebo v zatočení. Je dosti silný a dobře dlouhý. Při pohledu zpeředu jsou ramena strmě svažená dolů, při pohledu zee starny jsou dlouhá a dobře položená. Zadeček má silný a svalnatý. Stehna má vždy dlouhá a silná. Hlezna jsou dobře snížená. Tlapky má okrouhlé, kompaktní, s malými a tuhými polštářky a mírně klenutými prsty, nejsou vtočeny dovnitř, ani ven. Fotky: Foxterier drsnosrstý (foto, obrázky)


VÝŠKA:
Výška v kohoutku u psa nepřesahuje 39 cm, fenky mají o něco méně.

 
VÁHA:
Ideální váha pro psa v dobré kondici je 8,25 kg, feny váží o něco méně.


SRST:
Foxterier drsnosrstý má hustou srst, s velmi drátovitou strukturou, v délce asi 2 cm na ramenou a 4 cm na kohoutku.Srst na čelisti je kadeřavá a dostatečně dlouhá. Srst na končetinách je hustá a kučeravá. Zbarvení je: bílé převládající, s černými skvrnami, černo tříslové nebo tříslové značení. Strakatá, červená, játrově hnědá nebo břidlicově modrá značení jsou nevhodná.


CHARAKTER:
Foxterier drsnosrstý je živý a čilý pes, rychlý v pohybu, horlivý ve výrazu, nadšený v očekávání a napjatý v sebemenší provokaci. Je přátelský, nebojácný a svému pánovi vždy přichystaný vyhovět.
Foxterier drsnosrstý je však také někdy až příliš svéhlavý, chytrý a ž prohnaný, proto potřebují pevnou výchovu a důslednou disciplánu, jinak vás již nikdy nebude poslouchat. Je to živý a velice energický společník.


PÉČE:
Foxterier drsnosrstý má srst poněkud náročnější na péči. Několikrát ročně potřebuje trimovat a také několikrát týdně kartáčovat. Pro výstavy vyžaduje úprava jeho srsti již větší zručnost.
Foxterier drsnosrstý také vyžaduje pravidelný dostatek aktivní činnosti, dlouhé procházky s běžeckými aktivitami, aportováním nebo hrami s míčem. Bude-li mít dostatek tělesného pohybu, bude pak doma hodným, rodinným psem.

Fotky: Foxterier drsnosrstý (foto, obrázky)


PRŮMĚRNÁ DÉLKA ŽIVOTA:
Foxterier drsnosrstý se průměrně dožívá 13 až 14 let.


VYUŽITÍ PŮVODNÍ:
Lovecký pes, vyhaněč lišek, malých savců a lovec králíků.


VYUŽITÍ DNES:
Společník.


PLEMENO:
FCI III. - Teriéři.
Sekce 1 - vysokonozí a středněnozí teriéři.
Pracovní zkoušky dobrovolné.


OFICIÁLNÍ ZKRATKA V ČR :
FXD

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

foxterier hladkosrstý

Cerrynka , 25. 8. 2009 14:13

mohly by ste sem přidat hladkosrstého foxteriera i kdyby ne tak se můžete podívat na moje stránky www.agilitykolie.estranky.cz