Jdi na obsah Jdi na menu
 


Španělský vodní pes (Perro de Aqua Espaňol (Spanish Waterdog)

ČESKÝ NÁZEV:
Španělský vodní pes

PŮVOD:
Tento v hovorové řeči nazývaný andaluský turecký pes je v podstatě psem pasteveckým, jehož předky můžeme hledat mezi psy typu portugalského vodního psa a francouzského barbeta. Jeho původním posláním zřejmě byla pastevecká práce u rozsáhlých stád ovcí, i když jistě byli tito psi bráni i na lov. Hlídali usedlosti, pomáhali rybářům, byli prostě všestranní.

POPIS:
Španělský vodní pes je temperamentní a ostražitý pes střední velikosti, výborný hlídač a ochránce. Při důsledné výchově je učenlivý a ovladatelný, vhodný i pro různé sportovní aktivity. Je nápadný svou dlouhou vlnitou srstí, která často tvoří plstnaté provazce. Srst se u výstavních jedinců nečeše, ale rozplétá prsty až na kůži. Ocas se krátce kupíruje, občas se rodí štěňata již s vrozeným krátkým pahýlkem. Tento pes se hodí pro celoroční držení venku.
Je to otužilý pes, vyvážené tělesné stavby, střední velikosti, dlouholebý, spíše obdélníkového rámce, harmonických forem, s krásným profilem, atletický, s pěkným svalstvem, které získává vytrvalou činností. Profil je rovný, zrak, sluch i čich jsou dobře vyvinuté.
Fotky: Španělský vodní pes (foto, obrázky)


VÝŠKA:
Pes má v kohoutku 44 až 50 cm
Fena má v kohoutku 40 až 46 cm

VÁHA:
Pes váží 18 až 22 kg
Fena váží 14 až 18 kg

SRST:
Je vždy kudrnatá, má strukturu vlny. Kudrnatá, pokud je krátká. Je - li dlouhá, může tvořit dlouhé šňůrky. Ostříhání srsti je přípustné. Sestřih musí být kompletní a rovnoměrný po celém těle, nesmí se jednat o střih „estetický“ (za účelem zkrášlení psa).Doporučená délka srsti pro výstavy je 12 cm (15 cm pokud se kudrnatá srst natáhne) a minimální délka jsou 3 cm, aby se dala posoudit kvalita kudrn. Štěňata se vždy rodí kudrnatá.
Zbarvení:
Jednobarevné: bílé, černé či hnědé v různých barevných odstínech.
Dvoubarevné: černobílé nebo hnědobílé v různých odstínech.
Zbarvení tříbarevné, černé s pálením a oříškově hnědé s pálením je nepřípustné.

CHARAKTER:
Španělský vodní pes je temperamentní a ostražitý pes střední velikosti, výborný hlídač a ochránce. Při důsledné výchově je učenlivý a ovladatelný, vhodný i pro různé sportovní aktivity. Je nápadný svou dlouhou vlnitou srstí, která často tvoří plstnaté provazce. Srst se u výstavních jedinců nečeše, ale rozplétá prsty až na kůži. Tento pes se hodí pro celoroční držení venku.
Je to pes věrný, poslušný, veselý, pracovitý, statečný a má dobrou povahu. Schopnost učit se je velmi výrazná díky mimořádné chápavosti, je adaptabilní ve všech situacích a za jakýchkoli podmínek.

PLEMENO:
Skupina 8 - retrívři, slidiči, vodní psi. Sekce 3 – vodní psi. Pracovní zkouška není požadována.
Fotky: Španělský vodní pes (foto, obrázky)



OFICIÁLNÍ ZKRATKA V ČR :
SVP



Historie vzniku plemene...
Tento v hovorové řeči nazývaný andaluský turecký pes je v podstatě psem pasteveckým, jehož předky můžeme hledat mezi psy typu portugalského vodního psa a francouzského barbeta. Jeho původním posláním zřejmě byla pastevecká práce u rozsáhlých stád ovcí, i když jistě byli tito psi bráni i na lov. Jeho charakteristické vlastnosti, především pak typická struktura jeho srsti, jsou uzpůsobeny střídání vlhkého a suchého počasí v oblastech s rozlehlými močály, a tak je využíván jako pes ovčácký i jako pomocník místních lovců a rybářů.
O čistokrevném chovu španělského vodního psa lze hovořit od r. 1973, kdy se skupina zanícených kynologů rozhodla pro pokus uznání tohoto starého obdivuhodného pracovního plemene. V r. 1989 byl španělský vodní pes provizorně uznán, v roce 1999 jej FCI uznala definitivně jako samostatné plemeno.

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář