Jdi na obsah Jdi na menu
 


Podhalaňský ovčák (Polski Owczarek Podhalanski)

ANGLICKÝ NÁZEV:
pol.: Owczarek Podhalanski; angl.: Tatra Mountain Sheepdog, Polish Mountain Dog


PŮVOD:
Předpokládá se, že předci tohoto horského pasteveckého psa přišli do Polska ve 4. nebo 5.století, avšak plemeno se zformovalo až v 17. století. Původem se Podhalaňský ovčák blíží k ovčáckým hlídacím psům Maďarska, Česka i Slovenska. Toto národní polské plemeno si vysloužilo velkou slávu: Tatranský ovčák může vozit náklady, ochránit stádo domácích zvířat od vlků a hodí se také na pátrací a zachraňovací akce. Na území USA a Kanady Podhalaňský ovčák pracuje u policie a armády.


POPIS:
Jde o plemeno služebních psů. Jako druhé označení se užívá Ovčácký horský pes Tater, neboli Tatranský ovčák. Je mohutné kostry a dobře vyvinutých svalů. Hlava je masivní a široká. Uši visící. Ocas spuštěn níže hlezen, pokrytý je dlouhou srstí.


VÝŠKA:
Pes má v kohoutku 65 až 70 cm.
Fena má v kohoutku 60 až 65 cm.


VÁHA:
V rozmezí 45 až 69 kg.

Fotky: Podhalaňský ovčák (foto, obrázky)


SRST:
Srst je hustá, středně dlouhá, na předních tlapách má závěsy, na zadních má bohaté kalhoty. Zbarvení je bílé nebo mírně krémového nádechu.


CHARAKTER:
Tento veliký bílý pes vyniká nezávislou povahou, ani trochu však nepostrádá svázanost s člověkem. V práci je vždy ostražitý a aktivní. Může se držet i doma, péče o něj není nikterak náročná.


PÉČE:
Srst musíme každodenně rozčesávat kartáčem.


PLEMENO:
FCI I. - Ovčáci a honáčtí psi.
Sekce 1 – Ovčáci bez pracovní zkoušky.


OFICIÁLNÍ ZKRATKA V ČR :
POO